Wetenschappers in heel Nederland onderzoeken de relatie tussen een gezonde (landbouw) bodem en gezonde mensen. Het aantonen van deze link zou een revolutie kunnen betekenen voor zowel de volksgezondheid als de landbouw. In de nieuwe FryslânDOK-documentaire “Het geheim voor gezonde mensen ligt onder de grond”, wordt dit onderwerp verder uitgediept. Oprichter van Agricycling Pieter van der Valk wordt ook in deze documentaire geïnterviewd.

Wetenschappelijk bewijs

Want hoewel het logisch klinkt dat gezonde grond leidt tot gezond voedsel en dus gezonde mensen, is dit verband nog nooit wetenschappelijk bewezen. Het bewijs hiervoor zou weleens een doorbraak kunnen betekenen voor zowel de landbouw als de zorg.

Door diverse kennisinstellingen, waaronder Van Hall Larenstein, worden onderzoeken uitgevoerd die zich richten op het zogeheten ‘Holomicrobioom’, het netwerk van micro-organismen in de bodem, planten en mensen dat met elkaar in verbinding staat. Door beter te begrijpen kunnen we bepalen wat écht gezond is voor de mens en aarde. Maar ook wordt Sûne Grûn in deze documentaire benoemd. Het samenwerkingsverband waarin bedrijven, scholen en onderzoekers, en boeren zich gezamenlijk inzetten voor een gezonde landbouwbodem. Het initiatief richt zich op het sluiten van kringlopen door reststromen veilig en effectief terug te brengen in de voedselketen.

Onder de naam Sûne Grûn slaan boeren, bedrijven, scholen en onderzoeksinstellingen de handen ineen voor een gezonde bodem en om de landbouw sterker te maken. Het initiatief bouwt voort op onze coöperatie Agricycling. 

Bodemwijsheid

Pieter van der Valk legt zijn visie op het belang van een gezonde bodem én circulaire landbouw uit. “Het is mooi om te zien dat de wetenschap en de praktijk elkaar hierin steeds vaker weten te vinden én samenwerken. We moeten naar een model dat gestuurd wordt vanuit de gezonde bodem. Dat we kunnen bewijzen dat dit echt gezonder is. Dat je op de markt kunt zeggen: wij produceren het gezondste eten. Het verdienmodel voor de boeren zit in het recycling vermogen van de bodem”.

De zoektocht naar het verband tussen bodemgezondheid en volksgezondheid kan niet alleen bijdragen aan lagere zorgkosten en duurzamere landbouw, maar ook aan verbinding in een gepolariseerd debat. Want gezonde grond is een gezamenlijk belang – van boer tot burger.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de volledige documentaire op de website van Omrop Fryslân hier.